Benim adım Photoshop. Adobe Photoshop!

Grafik tasarım ve fotoğraf düzenlemede bir dünya standartı haline gelmiş olan Photoshop yazılımı ortaya çıktığı 1987 yılından bu yana piyasada. Photoshop, Adobe Systems tarafından geliştirilmiş olan bir grafik düzenleme yazılımıdır. 2003 yılında Adobe bazı ürünlerini “Creative Suite” markası altında topladı ve Photoshop’un 8. sürümü Photoshop CS adıyla piyasaya sunuldu. Bugün yazılımın en güncel sürümü olan CC, Photoshop’un 14. sürümüdür.

Photoshop yazılımının iki versiyonu vardır. Adobe Photoshop ve Adobe Photoshop Extended. Genişletilmiş anlamına glen Extended sürümünde 3B, video düzenleme ve ileri görüntü analiz özellikleri mevcuttur.

Ortaya Çıkışı

1987’de Michigan Üniversitesin’de doktora öğrencisi olan Thomas Knoll, Macintosh Plus bilgisayarında,sadece siyah ve beyaz pikselleri görüntüleyebilen tek renkli monitörlerde gri tonlu resimleri gösterebilecek bir bilgisayar programı geliştirdi. Knoll’un Display adını vermiş olduğu bu program, Industrial Light and Magic şirketinde çalışan kardeşinin dikkatini çekti. 1988 yılında iki kardeşin ortak çalışmaları sonucunda Display sadece resimleri gösteren değil, resimleri düzenlemek için de kullanılabilecek bir program haline geldi. Knoll programa bu yeni hali ile ImagePro adını vermek istedi, bu isim zaten tescilli olduğu için yeni bir isim bulmak zorunda kaldı. Photoshop!

photoshop1

Photoshop’un ilk 200 kopyası görüntü tarayıcı üreten bir şirketin ürünleri ile birlikte dağıtıldı. Bu arada Knoll, Silikon Vadisine giderek Photoshop’u Apple’a ve Adobe şirketinin sanat yönetmeni olan Russel Brown’a sundu. Her iki şirket de yazılımdan etkilenmişlerdi ve Adobe Photoshop’u satın aldı. 1990 yılında Photoshop 1.0 Macintosh platformu için  piyasaya sürüldü.

İlk versiyonunun piyasaya sürülmesinin ardından geçen 22 yıldan sonra bugün, Photoshop her grafik tasarımcının, pek çok fotoğrafçının bilgisayarında mutlaka kurulu olan bir yazılımdır.

Photoshop’un Dosya Formatları

Photoshop’ta oluşturulan dosyalar .PSD formatında kaydedilir. PSD formatı adını Photoshop Dökümanı’nın kısaltmasından alır ve Photoshop’un tüm fonksiyonlarının kullanılabilir olmasına olanak verir.  Bir PSD dosyası en fazla 30.000 piksel genişliğinde ve yüksekliğinde ve 2 gigabyte büyüklüğünde olabilir. Photoshop’un kullandığı özgün bir diğer dosya formatı ise .PSB’dir. Photoshop Big anlamına gelir ve Large Document Format olarak da bilinir. Bu formattaki dosyalar en fazla 300.000 pixel yüksekliğinde ve genişliğinde ve 4 Exabyte büyüklüğünde olabilirler.

Photoshop’un yüksek popülaritesi yüzünden pek çok rakip yazılım PSD formatındaki dosyaları okuyabilmektedir. PSD formatı Adobe’nin diğer ürünlerinde de rahatlıkla kullanılabilmektedir.

Yorum Yaz